Niet alleen voor “topsporters” is er een reglement voor het gebruik van geneesmiddelen en voedingssupplementen, maar ook voor breedte sporters.
Graag willen we iedereen, ouders en leden er op attent maken dat je niet zomaar alle producten mag innemen als sporter, zelfs niet op recreatief niveau. Indien je dit doet kan je tegen de lamp lopen en geschorst worden als sporter.
Daarom is het belangrijk om onderstaande info goed door te nemen zodat iedereen op de hoogte is over de juiste wetgeving.

 

Dopeer je niet onbewust

Bepaalde geneesmiddelen of voedingssupplementen bevatten verboden stoffen. Let daarmee op! Neem nooit medicijnen of voedingssupplementen in zonder voorschrift of advies van een (sport)arts of voedingsdeskundige.

 

Wat als je ziek bent?

Ga naar je (sport)arts en zeg dat je een sporter bent die mogelijk een dopingcontrole moet ondergaan. Controleer samen met je arts de geneesmiddelenlijst op www.antidoping.vlaanderen zodat je weet of er een verboden stof in je geneesmiddel zit. Als het geneesmiddel een verboden stof bevat, vraag je samen met je (sport)arts een toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) aan.

 

Wat met voedingssupplementen?

Neem alleen voedingssupplementen als je (sport)arts of voedingsdeskundige dat nodig acht. Een aantal voedingssupplementen bevatten stoffen die niet op het etiket vermeld staan. Sommige firma’s laten hun voedingssupplementen controleren volgens de regels van de kunst voor ze op de markt worden gebracht. Dan ben je zeker dat ze geen verboden stoffen bevatten. Een overzicht van die supplementen vind je op:

www.informed-sport.com

www.dopingautoriteit.nl/nzvt

www.koelnerliste.com

Kies voor deze supplementen als je de kans op contaminatie zo klein mogelijk wil houden.

 

Wat is een toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN)?

Vanaf 1 januari 2020 moeten minderjarige sporters ook in Vlaanderen, net zoals elders in de wereld, een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN) hebben om het gebruik van een verboden stof (dat is een stof op de dopinglijst) te kunnen rechtvaardigen. De therapeutische noodzaak wordt beoordeeld aan de hand van de internationale standaard.

Elitesporters zijn verplicht een toestemming wegens therapeutische noodzaak aan te vragen (zodra hen een verboden stof wordt voorgeschreven). Pas wanneer ze de toestemming ontvangen hebben, mogen ze het geneesmiddel met de verboden stof(fen) gebruiken.

In tegenstelling tot de elitesporters hebben de minderjarige breedtesporters wel een keuze:

  • Je kan proactief een TTN aanvragen. Dit betekent dat je een toestemming aanvraagt voor je het geneesmiddel op doktersvoorschrift begint te nemen. Als je dus op voorhand een TTN aanvraagt, weet je waar je aan toe bent zodra je de beslissing van de TTN-commissie ontvangen hebt:
    • als je een toestemming hebt gekregen, weet je dat je de verboden stof zonder zorgen mag gebruiken (zo lang de toestemming geldt én in de dosis die bij aanvraag opgegeven is)
    • als je geen toestemming hebt gekregen, weet je dat je een (groot) risico loopt om een dopingovertreding te begaan als je ondanks de negatieve beslissing de verboden stof toch gebruikt of blijft gebruiken in combinatie met sporten.
  • Je kan retroactief een TTN aanvragen. Je vraagt een TTN aan na een dopingcontrole waarbij je tijdens de controle alle recent genomen geneesmiddelen (waaronder het gebruik van puffers, zalven en inspuitingen) hebt gemeld. Een aanvraag van een TTN die terugwerkt en dus het moment van de dopingcontrole dekt, houdt wel meer risico’s in dan een proactieve aanvraag. Als je bij een retroactieve aanvraag geen toestemming krijgt van de TTN-commissie, betekent dit dat je een dopingovertreding hebt begaan en een schorsing riskeert. 

Aan wie wordt aangeraden retroactief een TTN aan te vragen?

  • Sporters die aan sporten deelnemen die weinig of niet gecontroleerd worden (zie de rubriek Cijfers en Statistieken op antidoping.vlaanderen);
  • Sporters die hun sport voornamelijk recreatief beoefenen;
  • Sporters die hun sport op lager competitief niveau beoefenen;
  • Sporters die jonger zijn dan 16 jaar, zij behoren immers niet tot de directe doelgroep van te controleren sporters.

 Enkele tips:

  • Spreek steeds me je arts voor de behandeling start en zeg dat je sport (en dus op dopinggebruik gecontroleerd kan worden), en vraag hem/haar geneesmiddelen voor te schrijven die geen verboden stof bevatten. Eén van de criteria die de TTN-commissie aftoetst bij de beoordeling van een TTN-aanvraag is of er al dan niet toegelaten alternatieven bestaan. Is dit het geval, dan zal de TTN-commissie je geen toestemming voor het gebruik van de verboden stof geven.
  • Als je een TTN aanvraagt, zorg dat het aanvraagformulier volledig en duidelijk leesbaar is ingevuld, en dat het ondertekend is door zowel de sporter als de behandelende arts. Bezorg dit aanvraagformulier samen met een zo gedetailleerd mogelijk bewijs (medische verslagen, waaronder een recent medisch verslag met daarin je huidige toestand en medicatie) dat de diagnose aantoont, per e-mail of per post aan de TTN-commissie van NADO Vlaanderen.
  • Laat tijdens een dopingcontrole steeds alle recent genomen geneesmiddelen noteren op het dopingcontroleformulier.
  • Wil je weten of een geneesmiddel een verboden stof bevat of niet? Zoek het op via https://www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/lijst-geneesmiddelen/. De lijst van (in België) geregistreerde geneesmiddelen wordt maandelijks geactualiseerd.

Alle informatie over de TTN vind je op https://www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/ttn/hoe-een-ttn-aanvragen/.

Heb je nog vragen na het lezen van de teksten? Mail ze naar ttn@nado.vlaanderen.